Zero waste dekorációk az újrakezdés jegyében

A koronavírus járvány után valószínűleg sok minden átértékelődik az emberek életében. Én abban bízom, hogy talán még több embernek lesz fontos a környezettudatosság és elkezdünk másképpen gondolkodni a jövőnkről.

Elkezdünk jobban odafigyelni a környezetünkre, kialakítunk olyan szokásokat, amivel jobban hozzá tudunk járulni bolygónk védelméhez. A magánéletemben egyre több területen próbálok környezettudatos elvek szerint élni és nagyon szeretném ezt a jövőben a munkámban is bevezetni. Ezért arra buzdítalak titeket, hogy szervezzünk olyan esküvőket, ahol ezekre a dolgokra jobban odafigyelünk. Vállaljátok be ti is a zero waste dekorációkat, higgyétek el nem is lesz olyan nehéz. Manapság szerencsére egyre több ember csatlakozik a környezettudatos életformához és ez a gondolkodásmód begyűrűzik az élet minden területére így az esküvők világába is. Ez a cikk arról fog szólni, hogy miként áll össze egy olyan környezettudatos rendezvény dekorációja, ami látványában nem sokban különbözik egy sima esküvő, vagy rendezvény dekorációjától.

Mit jelent a zero waste az rendezvények dekorációjának világában? Nézzük meg ezt egy kicsit jobban. Hogyan érhető el egy rendezvény lebonyolítása során a hulladékmentesség? 

A Tökéletes Helyszín

Első nagyon fontos szempont a megfelelő helyszín kiválasztása: praktikus, ha jól megközelíthető helyen van az esküvő, amit akár tömegközlekedéssel, vagy biciklivel is könnyen el lehet érni. Amennyiben vidéken szervezzük az esküvőt egy csodás természetközeli helyszínen, törekedjünk arra, hogy a násznépet autóbusz szállítsa oda, csökkentve így is a sok-sok autó károsanyag kibocsátását.

Dekorációs tippek zero waste rendezvényhez

Virágok: mindenképpen idényvirágokat válasszunk a dekorációhoz és támogassuk a hazai termelőket. Ez lehet cserepes virág, vagy akár szobanövény is, ha a rendezvény stílusa a most olyan divatos Greenery vonalat követi. Ha nem szeretnénk cserepes virágokat, akkor választhatjuk a vágott virágokat is, melyek különleges vázákban elhelyezve éppen úgy környezetkímélők, mint cserepes társaik. A vágott virágot ugyanis feltudjuk használni még a rendezvény után: akár a vendégek is hazavihetik, vagy el lehet adományozni őket pl egy idősek otthonának. Mivel az elszáradt vágott virág a komposztálóba kerülhet nem termeltünk vele szemetet.

Szárazvirágok: ez is egy tökéletes választás a zero waste szemlélethez. A most divatos szárazvirágokat ugyanis többször feltudjuk használni, nagyon mutatósak, nagyon sok fajta van már mindenféle színvilágban.

Szertartáshelyszín: mindig használjuk ki a terület adta lehetőségeket és a környezet figyelembevételével találjuk ki a dekorációt. Például hatalmas fák, gyönyörű természeti képződmények is adhatják a hátteret a dekorációhoz. Törekedjünk arra, hogy olyan dekorációt készítsünk, ami a szertartás után esetleg felhasználható a vacsora helyszínénél is (szállítható virágdekoráció) vagy ha ez nem megvalósítható, akkor a szertartás háttér funkcionálhat a későbbiekben fotóháttérként is.

Asztaldekorációk: a rendezvény asztaldíszeinél nyugodtan használjunk már korábban meggyújtott tömbgyertyákat. Hiszen ezek a hengergyertyák nem égnek le pár óra alatt. Újra meggyújtva ugyanolyan szépen tündököl, mint első alkalommal.

Ha köszönetajándékot adunk a vendégeknek figyeljünk itt is arra, hogy olyasmit kapjanak, ami nem végzi a szemétben: ajándékozzunk virágmagot, fa palántát, vagy akár egy üveg mézet, lekvárt.

Ha tehetjük, ne használjunk semmilyen formájában műanyagokat a rendezvényen. Ezeket helyettesítsük inkább mással, pl a limonádé bárnál használjunk papírszívószálat, a süteményes asztaloknál pedig fából, kerámiából, vagy üvegből készült egyedi tortatálakat, tartókat alkalmazzunk. Az asztalok számozására használjunk többször felhasználható fa kiegészítőket. A szalvéták kimosható textilszalvéták legyenek, nem eldobható papírszalvéták. Ezek sokkal szebben is mutatnak és a hulladékmentességre törekszünk vele. Az ültetési rendet fel lehet írni egy kréta, vagy fatáblára, ami máskor szintén felhasználható lesz majd. Ha papír ültetési rend készül az sem kerül a szemétbe, hiszen bekeretezve egy tökéletes emlék marad az esküvőről, ha eltesszük.

A rendezvény étel-ital rendelésénél is figyeljünk oda, hogy előnybe részesítsük a helyi termelőktől vásárolt alapanyagokkal dolgozó szolgáltatókat. Figyeljünk oda, hogy az idényhez igazodó zöldségekkel és gyümölcsökkel legyen tele az ételsor. A vacsorán megmaradt élelmiszereket pedig ajánljuk fel rászorulóknak.

Ha tehát a dekorációs cég olyan kellékeket használ, amiket az esküvő vége után nem kell kidobni (állandó kellék vagy újrahasznosítható), a virágokat hazaviszitek, vagy eladományozzátok, a maradék ételeket is rászorulóknak adjátok, akkor semmi nem fog a szemétbe kerülni. Ezáltal máris egy környezetkímélő rendezvényt bonyolítottatok le és ez nem is vett igénybe extra energiákat. Azt remélem, hogy efelé megy a világ és 2021-ben már nagyon sok esküvő erre a szemléletmódra épül majd.